H ζωγραφική του Klimt συναντά τα κοσμήματα Freywille

Άρθρο που δημοσιεύτηκε στο: 24 Οκτ 2023
Klimt's painting meets Freywille Jewellery
Όλα Νεα
Η συλλογή Hommage à Gustav Klimt της Freywille εμπνέεται από τα έργα και τη μοναδική τεχνική του Klimt, αποτίοντας φόρο τιμής στον μεγάλο ζωγράφο και τη βιεννέζικη Art Nouveau. O Gustav Klimt ήταν Αυστριακός ζωράφος και ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του κινήματος της Απόσχισης (Sezession) της Βιέννης, ενώ έπαιξε σημαντικό ρόλο και στην ανάπτυξη της Αρ Νουβό (Art Nouveau). Στα τέλη του 19ου αιώνα, παρουσιάζει έναν εντελώς νέο τρόπο ζωγραφικής που συνδύαζε την εικονιστική με την αφηρημένη ζωγραφική, ενώνοντας λεπτομέρειες από εικόνες της φύσης, με αφηρημένα, πολύχρωμα και ψηφιδωτά μοτίβα.
Λίγα λόγια για τον Γκούσταβ Κλιμτ
Ο Egon Schiele ζωγραφίζει τον Gustav Klimt

Ο Gustav Klimt γεννήθηκε στο Baumgarten, κοντά στη Βιέννη, το 1862. Ο πατέρας του ήταν χαράκτης και η μητέρα του τραγουδίστρια. Επηρεασμένος από το καλλιτεχνικό περιβάλλον στο οποίο μεγάλωσε, σε ηλικία δεκατεσσάρων ετών, γράφτηκε στη Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών (Kunstgewerbeschule) της Βιέννης και τα επόμενα χρόνια μελέτησε διάφορες τεχνικές, όπως το ψηδιδωτό και τη νωπογραφία. Μέχρι το 1909, είχε λάβει τεράστια αναγνώριση για τις τοιχογραφίες του στο Burgtheater, στο Kunsthistorisches Museum, καθώς και στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης. Το 1910, η Μπιενάλε της Βενετίας αγόρασε το έργο του «Judith II» ή «Salome», γεγονός που τον καθιέρωσε διεθνώς.Ο Klimt υπήρξε ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος της Απόσχισης της Βιέννης, που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της Αρ Νουβό, αντιδρώντας στη συντηρητική στάση του κόσμου της ακαδημαϊκής τέχνης. Το ύφος του Klimt συνδύαζε με πρωτοποριακό τρόπο, στοιχεία του συμβολισμού και της Αρ Νουβό, με παράλληλες επιρροές από την αρχαία ελληνική, μυκηναϊκή και αιγυπτιακή αγγειογραφία. Στους πίνακες του μπλέκει συχνά το χρυσό με το ασημί χώμα, τα μέταλλα και τα κεραμικά, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα διακοσμητικά στοιχεία των έργων του. 
Στη ζωγραφική του απεικονίζει κυρίως γυναίκες και ο ερωτισμός που κυριαρχεί στα έργα του προκαλεί συχνά αντδράσεις στη συντηρητική κοινωνία της εποχής. Ο ίδιος χαρακτήρισε το ερωτικό στοιχείο ως φόρο τιμής «στην αγαθή αλλά και λάγνα φυλή των υπερευαίσθητων».
Στις αρχές της δεκαετίας του 1890, ο Klimt γνώρισε τη σχεδιάστρια μόδας Emilie Louise Flöge που θα παραμείνει σύντροφός του για το υπόλοιπο της ζωής του. Η Emilie γίνεται η μούσα του και πρωταγωνιστεί σε αρκετούς πίνακές του, ενώ το αριστούργημά του «Το φιλί» πιστεύεται ότι είναι η εικόνα τους μαζί. Ο Klimt υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο, και πέθανε λίγες μέρες μετά, το 1918. Τα τελευταία του λόγια ήταν «Get Emilie». 
Hommage à Gustav Klimt: η σειρά κοσμημάτων της Freywille με έμπνευση από τον Klim
Οι δημιουργοί της Freywille εμπνέονται από τον Klimt, το χαρακτηριστικό του στυλ, τις μούσες του, τη μεγάλη γκάμα των χρωμάτων, τις πλούσιες εικόνες και την έντονη παρουσία του χρυσού στα έργα του.
To πορτρέτο της Adele Bloch-Bauer, με τα χαρακτηριστικά, διακοσμητικά στοιχεία και τις παιχνιδιάρικες φόρμες αποτέλεσε αφετηρία για την πιο πολυτελή σειρά κοσμημάτων της Freywille που συνδυάζει το σμάλτο με χρυσό 18 καρατίων και εξαιρετικά διαμάντια.
Ο πίνακας «Hoffnung II» (Hope II)» χρησίμευσε ως έμπνευση για το ομώνυμο σχέδιο της Freywille που συνδυάζει τον χρυσό με φωτεινά χρώματα και στροβιλιζόμενα σχήματα.
Το σχέδιο Nixe είναι αφιερωμένο στον πίνακα «Wasserschlangen I» (Watersnakes I) που έχει ως θέμα δύο ονειρικές νύμφες. Εδώ, ο χρυσός περιβάλλει τα χρώματα δίνοντας στο κόσμημα ένα λαμπερό φινίρισμα. Στην εκδοχή Nixe Aqua, απεικονίζεται το ίδιο σχέδιο σε γαλάζιες, τυρκουάζ και βιολετί αποχρώσεις.
Η σειρά Ultimate Kiss, εμπνευσμένη από τον πίνακα «The Kiss», αντανακλά περίτεχνα τη «Χρυσή Περίοδο» του Klimt, με τη χρήση πέντε διαφορετικών τύπων χρυσού, παρουσιάζοντας μια συναρπαστική απεικόνιση της αγάπης.

Δείτε περισσότερα κοσμήματα από τον Freywille 


Πηγές:

Κοινοποίηση: